Mevsimsel alerjik rinit diğer adlarıyla bahar nezlesi veya saman nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biri. Özellikle alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülen bu hastalık akan burun, kaşınan gözler, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Alerjik rinit hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Allerji Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Aydoğan, bu hastalığın toplumda %20 civarında görüldüğünü kaydetti. Bahar nezlesi olan kişilerin normalden 5 kat fazla hapşırdığını söyleyen Prof. Dr. Aydoğan, "Bu kişilerde hem geniz akıntıları hem de burun akıntıları olur. Elleri sürekli burunlarında olduğu için burun çizilmeleri olur" ifadelerini kullandı.

Bahar aylarında artış gösteriyor
Metin Aydoğan, yapılan birçok farklı testle nezlenin alerjik olup olmadığını belirlendiğini söylerken, "Kocaeli Üniversitesi bünyesinde hastalığı tedavi etmek amaçlı merkezlerimiz var. Özellikle ev tozu akarı ve polenden kaynaklanan alerjik riniti tedavi altına alamıyorsak o zaman bu hastalara bizim merkezimizde immünoterapi uygulamasını yapıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Aydoğan mevsimsel alerjik rinitlerin özellikle ilkbahar ve sonbaharda artış gösterdiğini, bu durumun polenlere bağlı olduğunu ifade ederken yıl boyu devam eden rinitlerin ise daha çok ev içi alerjenleri olarak adlandırılan ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri ile ilişkili olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Metin Aydoğan, alerjik rinitin bireyler tarafından bir hastalık olarak kabul edilmesi için mutlaka farkındalığın arttırılması gerektiğini sözlerine

Haber: Senanur Türkücü (Radyo K.İ.)
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Her 10 Kişiden 2 Tanesinde Bu Hastalık Görülüyor